onsdag 14 april 2010

Kön

Den lille på första ultraljudet, då mätte den 6 cm från huvudet till rumpan. Så man kan säga att den växt lite nu med tanke på att fötterna redan är 2 cm stora :) Riktiga kanoter!
Den 3 Maj ska vi på nästa ultraljud för att ta reda på vilket kön den lille rackaren har:) Spännande!!! Skulle ni tagit reda på kön om ni vore gravida??

34 kommentarer:

  1. jag tror det. egentligen blir det ju lika mkt överraskning att få veta det då som när ungen föds

    dessutom är jag för nyfiken för att låta bli :D

    SvaraRadera
  2. Det är precis så jag tänker också. Tycker det är töntigt när folk säger "men då blir det ju ingen överraskning på förlossningen, det är ju det som är spännande".. överraskningen får man istället flera månader tidigare:) Att få se hur ungen ser ut på förlossningen, det är väl den stora grejen egentligen!?

    SvaraRadera
  3. Enda grejen är att man förmodligen är ännu mera nyfiken innan och gjort sig en bild, i slutet var de enda som höll uppe mig att spekulera i kön. vad ska du spekulera i. men jo självklart hade jag tagit reda på det om jag fått men ändå så undrar jag vad du ska spekulera i :D

    SvaraRadera
  4. måste hon ha något att spekulera i? förutom utseendet då... räcker inte det? ovissheten i om man får en rödtott eller inte :D

    SvaraRadera
  5. Men då är vi där igen rosmari, könet är väl ändå inget att spekulera i direkt, det är tjej eller kille, så enkelt är det... Spekulationerna är "undra hur den kommer se ut, undra vilken hårfärg, ögonfärg, näsa, vikt, längd" allt sånt där, det är väl fan mer intressant än ett kön, eller hur? Precis så som Emma skrev, fast jag inte hann se det innan jag skrev detta!:)

    SvaraRadera
  6. mm jag är helt på din sida där!

    SvaraRadera
  7. nej nej jag tänkte nog kanppt aldrig vad har den för ögonfärg eftersom det inte syns på förlossningen iaf... personlighet får den inte första månaden. det enda man märker precis just då coh där är i stortsett vikt längd och kön. och jooo man spekulerar det vet väl DU om nån som var med när jag tryckte ut mjölk, hade nålar i snören, kollade magform.. ojojoj är de något man kan spekulera i är de väl kön inte längd?:P

    SvaraRadera
  8. Ja, skulle jag spekulera i nått så skulle det vara kön och utseende.. men skulle jag få välja så skulle jag inte vilja behöva spekulera, jag skulle gärna vilja veta, så jag slipper spekulera, jag är ingen spekulerare, jag är en planerare, så jag vill kunna planera, inte spekulera, har vi diskuterat detta klart nu!?

    SvaraRadera
  9. Skulle inte tagit reda på det, jag gillar inte det faktum att man kan ta reda på det. Jag är en motståndare till till vetenskapen i mångt och mycket. Men jag förstår om man inte kan hålla sig. Dock kan det ju bli vldigt jobbigt om man får reda på det ställer in sig på det och det sen visade sig att det va fel?

    SvaraRadera
  10. Nja jag tror faktiskt inte det är så farligt. Se bara på Astrid, rosmari var nästan helt säker på att hon skulle få en kille under hela tiden hon var gravid, men hon blev lika glad för Astrid självklart. Man kan ju faktiskt gå omkring och tro hela sin graviditet att det är en tjej/kille precis lika mkt även fast man inte tagit reda på det. Jag vet ju att risken finns, så jag kommer ju inte ställa in mig på det till 100%, därför kommer jag fortfarande tycka det är spännande på förlossningen.

    SvaraRadera
  11. fast nu är du orättvis erika jag VISSTE ju att det var en tjej bara att jag hoppades in i det sista på pojke hahahah... Men som jag sagt nu. jag hade nog tagit reda på de m de frågade där och då om jag vilel veta kön men nu till nästa gång, även om de frågar, komemr jag säga nej tilld et för de var så jävla coolt att inte veta även fast det kanske är svårt för er ICKEFÖDERSKOR att förstå hahahahha

    SvaraRadera
  12. fan vad vuxet att du kan kalla oss ickeföderskor!

    SvaraRadera
  13. hahah ja eller hur.. jag bara kände hur det vände sig i magen av hat mot mig själv när jag skrev det så jag var bara tvungen... hahahahha

    SvaraRadera
  14. haha, ojojoj, diskussionen är het! jag har iallafall ingen aning om hur jag skulle göra, kontrollfreak iofs, men vill liksom inte förändra naturens gång heller... ingen aning!

    SvaraRadera
  15. men hur förändras naturens gång genom att man kollar könet? det är ju inte direkt kina här så man gör abort om det råkar vara en tjej.. :D

    SvaraRadera
  16. Säg inte det Emma, det är ju just därför man inte får ta reda på kön i Skövde, för att en tjej som gjorde det gjorde abort 3 gånger, för att det inte var rätt kön... Så det ligger ändå nått i det Lisa säger fast ändå inte..för jag antar att hon inte skulle göra det, alltså skulle inte hon ändra någon naturlig gång bara genom att veta?

    SvaraRadera
  17. nä, men precis. jag menade ju att jag eller någon av er aldrig skulle göra det, och att dte därför inte ändrar nåt. man får bara kunskap om det tidigare :)

    sen är det klart det finns puckon som gör så ändå.

    SvaraRadera
  18. nej men samtidigt, det är inte naturligt att innan veta:P om det vore naturligt hade de ju gjort det typ ALLTID och det är ju ändå lite onaturligt att innan veta vad ens avkomma har för kön? Det kanske påverkar någon sorts reaktion hos mamman hahahaha nä jag vet inte.. men att säga att det är naturligt att kolla kön är väl ändå att ta i ?:P

    SvaraRadera
  19. Det är väl ingen som har sagt att det är naturligt att kolla kön? men det är ju inte onaturligt, kolla kön har man ändå kunnat göra i typ 40 år, det är inte direkt så allt som man har börjat göra de senaste 40 åren är onaturligt, bara för att vi inte har gjort det sedan stenåldern... "NEJ jag tänker inte skicka mail till dig, det är onaturligt, jag tänker låta min springpojke springa med det genast, han borde vara hos dig nästa fredag, det är mer naturligt så"

    SvaraRadera
  20. haha att kolal kön har nog inte gjorts i 40 år:P första ultraljudet uppfanns väl på typ 60-talet och jag är tveksam på att det kunde uppfatta könet redan då. var nog knappt att de kunde se en bebis, om det ens var syftet med det första? och nej allt som är onaturligt är inte fel, men som provrörsbefruktning, hur vet vi vad det ger för effekter? hörde senast herromdagen att de barn som är skapta så har svårt att få egna barn, det är inte "onaturligt" men absolut inte naturligt... precis som att kolla ultraljuds kön..

    SvaraRadera
  21. med "onaturligt" menar jaga tt det inte är Felaktigt men vi vet ju helelr inte konsekvenserna.. skit samma. jag hade säkert också kolalt mo jag var du, men jag kan ändå inte säga att det är bara bra :D

    SvaraRadera
  22. men det där är ju inte riktigt samma sak, det med provrörsbefruktning. för det är ju inte direkt så att barnet inte själv kommer få egna barn eller några problem i livet för att man kollat könet på det innan det föds?

    SvaraRadera
  23. vi vet ju faktiskt inte följderna av ultraljud. det enda de hittat är att ultraljud verkar ge vissa hjärnskador som bland annat vänsterhänthet.. helt enkelt kan ni inte bara ge er? det är ju inte normalt att kolal könet innan även om det är KUL och PRAKTISKT så är det inte naturligt?

    SvaraRadera
  24. men vänsterhänta är ju mer intelligenta än högerhänta, så hur kan det klassas som hjärnskada?

    jag tycker iallafall att du har fel :D

    SvaraRadera
  25. med naturens gång menade jag inte så allvarligt, utan mer som rosmari skrev, att det inte spontant känns som det naturliga, men jag skulle säkert kunna göra det, helt beroende på gravidhormonerna spelar in antar jag :D

    SvaraRadera
  26. vänsterhänta är inte smartare än högerhänta men de har oftast ett mer logiskttänkande och använder den delen av hjärnan mer. http://hem.fyristorg.com/solhem/uppsats/ch7.html där är länk till att vänsterhänthet är hjärnskada om det inte gäller produktion av testosteron, vilket knappast kan ha samband med ultraljud :P finns många sidor som förklarar vänsterhänthet med hjärnskada. En skada är ju inte alltid negativ bara inte normal, en med autism kan ha hög iq även om den inte kan fungera korrekt och normalt i samhället, eller hur? den är ju ändå hjärnskadad.. oavsett intelligens. Eller måste man vara dum i huvudet bara för man är hjärnskadad?

    SvaraRadera
  27. men skada innebär ju något negativt, så ja, jag skulle säga att en hjärnskada är dåligt :)

    SvaraRadera
  28. okej, då får du nog kontakta de som skapat systemet med alla utvecklingsstörningar osv :P

    SvaraRadera
  29. Men Emma, eller ska jag säga stockholmarn, gå och ät en 'cupcake' och läs lite faktaböcker. Och Erika, hade du bott i Skövde där det inte erbjuds könstest så hade du förmodligen inte haft något emot i att leva i ovissheten. Tack för en oerhört roande tråd. Mårten c",)

    SvaraRadera
  30. Men rosmari... Du säger att uljtaljudet är onaturligt och kanske kan skada... Men det väljer du att göra?? Men du väljer att inte titta kön... Alltså.. Ultraljudet sker ju i båda fall, det skadar inte mer för att du tittar kön eller inte. SÅ om du nu tycker det är onaturligt varför genomgick du ens ett ultraljud? Det är ju det som är onaturligt i grunden eller?

    SvaraRadera
  31. Men mårten du får ju hänga med lite.. Det har ju jag och rosmari pratat om heeela tiden, hade jag bott i skövde så hade jag nöjt mig och tyckt att det var minst lika bra att inte titta kön, det finns ju fördelar och nackdelar med precis allt. Och vem vet, nästa gång jag får barn kanske jag inte vill veta könet innan. Det lär vi ju märka. Jag har möjligheten till det denna gången, och då tar jag den. Sen hade jag nog inte åkt flera mil för att få reda på det, som man måste göra i skövde.

    SvaraRadera
  32. men haha erika du läser ju inte vad jag skriver. Jag har gång på gång skrivit att jag förmodligen hade kollat jag startar bara diskussion genom att säga att vi inte vet följderna. eller vet du det:P det enda jag menar är att vetenskapen i dag är väl framtagen och vi vet nog inte riktigt vilka konsekvenser det skapar på sikt...sen om könsultraljud i sigk ommer innebära något förödande vet vi int men de har kommit fram till att upprepade ultraljud förhöjer risken för hjärnskador, ja jag gjorde ultraljud för att veta att jag in te gick runt med ett kromosom skadat barn. Du gör ultraljud för att få reda på om det är en tjej. Jag anser att första anledningen är viktigare som riskfaktor. Det är ju samma med alla test? vad man är beredd att offra. Du kan ta ett fostervattenprov och se kön med men då är missfallsrisken ganska stor så det anses inte som genomförbart i orsak-värkanbegreppet. Du kan ta fostervatten prov om de misstänker kromosomskada och då är risken för missfall fortfarande lika stor men orsaken kanske känns viktigare.. hur ni än vänder och vrider på det är det inte NATURLIGT därmed fortfarande inte sagt att jag inte hade gjort det om jag var du....

    SvaraRadera
  33. Jag måste skriva det här för att alla ska förstå att rosmari har blandat ihop saker lite. NEJ jag gör inget ultraljud för att ta reda på kön, jag gör ett RUL nu, precis som ALLA gör. Detta är inget könsultraljud. Detta är ett ultraljud precis som alla andras precis som rosmaris, för att ta reda på hur barnet mår och om allt är som det ska, skillnaden är att i örebro får man på RUL ta reda på kön som man inte får i Skövde. Så detta med "DU gör ultraljud för att ta reda på kön" "JAG gör ultraljud för att se några kromosomförändringar" Det är fel!

    SvaraRadera
  34. Var det planerat?

    SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar