fredag 15 juli 2011

Fotografering from Hell. Fotoskola del 1

Kommer ni ihåg "kyss-bilden" jag och Magnus skulle göra? Vi skulle bli fotograferade hos en "fotograf". Ett projekt hon höll på med. Ett slutprojekt i skolan. Hon skulle samtidigt fotografera vår lilla familj. Härliga familjeporträtt som vi skulle kunna spara resten av våra liv tänkte vi. Kanske hänga upp det på väggen här hemma? Det blev inte riktigt som planerat kan jag ju påpeka. Vi kom till skolan (som jag först och främst trodde var universitetet, men som visade sig vara en gymnasieskola), sminkösen som skulle sminka och göra mitt hår skulle inte dyka upp. "Fotografen" tyckte väl inte att det var viktigt att berätta det för mig så jag kom dit osminkad och håret på änden.

"Jag kan sminka och fixa i Photoshop sen, det ordnar jag"
Jag och Magnus trodde vi skulle komma dit till en studio, bli ompysslade, fotade. Men det slutade med att vi stod i ett kallt klassrum och fick smyga in på en trång elev-toalett tillsammans och byta om. Utanför stod det några första-klassare som fnissade gott åt oss när vi smög ut från toaletten Magnus i fin skjorta och jag i lång röd klänning. Väl där inne fick vi sedan "posera" framför kameran. "Tjejen ska stå till höger" var de enda riktlinjerna vi fick. Sen fick vi helt enkelt hångla framför kameran i 15 minuter. Hon hann ta kanske 30-40 kort på den tiden. Seriöst tog hon 2 kort i minuten. Det är rätt långsamt måste jag påpeka. Så det kändes rätt så dumt allt hångel däremellan. Vi fick sedan titta på korten och det var ungefär kanske 8 av de 40 korten där man ens såg att det var människor på bilderna. De andra korten var helt svarta eftersom vi stod mot en svart bakgrund. Det gick inte ens att urskilja att några kysstes på kortet knappt.

"Det ljusar jag upp i Photoshop sen, det ordnar jag"

Aja det är hennes problem tänkte vi. Bara familjekorten blir fina är vi nöjda :) Efter ett klädbyte var vi redo att ta våra fina familjefoton. Samma sak där 2 kort i minuten ungefär och vår fantasi kanske inte var den bästa. Vi kände att det var hon som skulle säga till oss ungefär hur vi skulle stå och vad som skulle bli fina kort, men hon sa ingenting. Hon klickade på knappen några gånger och sen suckade hon när hon tittade på resultatet, vred på några knappar på kameran som om hon chansade och sen klickade hon igen. Varenda "fotoögonblick" missade hon. Jag lyfte upp Wille och han for genom rummet, han tittade rakt in i kameran och skrattade, då stod hon som en stel pinne och inget hände. När jag då tittade surt på Magnus som "VARFÖR TAR HON INTE KORTET?" Då small det till i blixten och fel ögonblick blev förevigat. Så fortsatte hon hela tiden. Det var som om hon aldrig hållt i en kamera innan, konstigt tänkte vi. Men när vi fick se resultaten av korten så insåg vi. Denna människan har verkligen aldrig hållt i en kamera innan. Kallar hon sig fotograf?

Jag vill påpeka att vi betalade ändå pengar för korten!
"Jag fixar dom i Photoshop sen, det ordnar jag"
Låt mig då säga att personen har gått under jord. Varken några redigerade fotografi eller ens svar på mina mejl har jag fått efter detta. Jag vet inte ens vart hångelbilderna tog vägen. Hon kanske helt enkelt ville behålla dom själv. Tur att dom är så svarta så det inte ens syns att det är vi på dom.

Jag gör detta till en fotoskola för att visa er vad man INTE ska göra när man fotograferar :)

Denna bild skulle man kunna ha med i en klassisk finn 5 fel.
1. Man ska inte ha med taket så man ser vart Bakgrundsrullen slutar
2. Man ska inte Ställa blixten på fel ställe så att det blir stora fula skuggor
3. Man ska inte glömma spänna duken helt så det ser skrynkligt ut i bakgrunden
4. Man ska inte strunta i att säga till när personens kjol har fastnat
5. Man ska inte ha ett Smutsigt golv för det ser inte så kul ut på korten

Sen vill jag ju påpeka själva helheten också. Man ska inte använda svart bakgrund när man inte kan hantera inställningarna på kameran. Blixten slår konstigt och ser ni hur suddigt kortet är? Man ska helt enkelt inte använda kamera och kalla sig fotograf när man inte ens kan ta ett skarpt kort. 

"Det är lugnt, jag fixar det i Photoshop sen, det ordnar jag"
Jo tack du.

Jag gör detta till min nya serie i bloggen. Jag har så många gobitar så jag vill att varenda en ska få ett eget inlägg. Så glöm nu inte att lägga till mig på bloglovin så du inte missar den härliga fortsättningen :)

Follow I got too much time to kill

6 kommentarer:

 1. visst kan man redigera bilder i efterhand men lite lustigt verkar det ju om ni fick tillbaka dem sådär.
  själv fotar jag mot svartbakgrund
  här är ett ex på före redigering och efter
  http://crazyminds.blogg.se/2011/june/fotoutmaning-fore-o-efter-redigering-bilden.html

  jag har nog krävt pengarna tillbaka

  SvaraRadera
 2. man kan ju absolut förbättra bilden på er även få er lite skarpare
  om du vill kan jag leka med bilden fast då kan du få maila den till mig först.
  mislsyckas jag så får du se resultatet iaf haha

  kram banan
  min mail; mariamattsson81@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Men jösses! Vilket pack!! Bilden ser ju inte klok ut! Och då är de inte er det är fel på utan allt runtomkring :/

  Ibland undrar man ju vad alla nötter sysslar med alltså...

  kram krma

  SvaraRadera
 4. sv_ gå in på mina kategorier tävling, å sen är de bara scrolla ner eller kolla på tidigare inlägg

  SvaraRadera
 5. Ja det ser ju ut som att han drar upp din kjol;) Nej men allvarligt vill man ha den här typen av kort kan man knacka på oss grannen och fråga om denne kan knäppa lite! Kan inte ha blivit bra betyg på detta för henne.

  SvaraRadera
 6. Nämen! betalade du oxå??? Aj aj då! :(
  Kram

  SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar