lördag 16 juli 2011

Fotoskola del 2


Detta är en fotoskola som hjälper dig med tips kring vad du ska tänka på när du fotograferar. Bilderna är tagen av en fotograf som tog betalt för dessa fruktansvärda familjeporträtt och därifrån fick jag idén till denna lilla serie. Det är härligt när någonting ont för något gott med sig :)


1. I denna bild är halva pappan beskuren. I vissa bilder kan det vara fint att beskära. Men tänk på hur du beskär. De flesta bilder kan se skeva ut om du beskär för grovt och på fel ställen. I en bild där objektet ska vara i centrum se då till att inte beskära för mycket av själva objektet. Testa dig fram genom att fota ur olika vinklar och inte endast rakt på.

2. Fullfölj din idé. Denna bild är menad att En bebis ska stå i mitten och två stolta föräldrar ska titta på bebisen. Tänk på att planera bilden och se resultatet i huvudet innan du tar kortet. Förklara för föräldrarna att för att få rätt fokus på bilden måste de flytta sig närmre objektet. Helst i samma höjd med varandra också. Rätt bilduppsättning kan göra allt i en bild. Testa dig fram genom att gå närmre objektet, ställ dig vid sidan av objektet. Var inte blyg för att regissera din bild! Kom ihåg att en bilduppsättning inte går att rädda i Photoshop.

3. Tänk på att objekten ska vara i fokus! Försök att centrera bilden så att alla på bilden kommer med. I detta fall är halva pappan bortklippt fast halva väggen är med. Inte bra.
4. Duken är sönder. Detta är en liten detalj som ser väldigt tråkig ut på bild. Se till att försöka rikta kameran bort från små tråkiga detaljer. Det är annars lätt sånt som ögat fastnar på när man tittar på bilden och kan förstöra en hel bild. Men detta går självklart att ordna genom att beskära bilden.

5. Ska du ta en bild mot en mörk bakgrund och har starka strålkastare mot objektet tänk då på att blixten måste placeras på precis rätt ställe för att undvika tråkiga skuggor. Testa dig fram innan personerna är på plats om du inte är säker hur skuggorna slår.

6. Tänk på att försöka ha alla objekt som inte skall synas i bild i samma färg. Det blir då lättare att få dessa att försvinna i fotoredigeringsprogram. På denna bild skull exempelvis bordet vara svart och bilden hade blivit lättare att redigera.

Här kan du hitta fler inlägg ur Erikas Fotoskola

1 kommentar:

  1. Har någon tagit betalt för dessa bilder?! Det var det värsta jag hört/sett på länge :O

    SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar