torsdag 19 maj 2011

GI Bröd


Detta goda GI-bröd stod Magnus och bakade igår kväll vid 22. Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

Ingredienser
50g jäst
1/2 dl olja
5 dl vatten
1 msk honung eller brödsirap
2 tsk salt
1 dl vetekross, rågkross eller något annat fiberrikt. 
3 dl rågflingor eller havregry
11-12 dl lantbrödsmjöl

Gör så här 
Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, vetekross och rågflingor. Arbeta in mjölet med maskin till degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt. Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 12-15 minuter. Låt kallna under bakduk.
 

2 kommentarer:

  1. Där var det många kolhydrater i det brödet!Räknar man kolhydrater i GI också? Har glömt för den kosten var för jobbig, tyckte jag. Mest för bodybuilders!

    Har själv provat allt.Det som är lättast är att räkna kolhydrater och tillåta sig ett visst antal beroende på hur fort och hur mycket man vill gå ner! Har just bakat mitt bröd, som nog bara ger 1kolhydrat / skiva.Doftar i hela huset av brödkryddor.

    SvaraRadera
  2. Detta bröd ska man helst äta i fas 3. När man är på väg tillbaka att äta kolhydrater fast vill ha nyttigare alternativ.

    SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar