måndag 28 mars 2011

Testat tygblöjan

Idag testade vi tygblöjan från ImseVimse för första gången. Nu kändes Willes mage stabil nog för att jag skulle mig våga på det. Innan bajsade han ju minst 5 gånger per dag och väldigt rinnig konsistens. Då kändes inte det som rätt val att ge sig på detta med tygblöjor, inte för oss nybörjare:) Men nu när jag testat så känner jag att det nästan hade varit sak-samma. Det är ju precis lika lätt som vanliga blöjor, i alla fall när man använder allt-i-ett blöja. Det är ju precis som en engågnsblöja, bara att den är gjord i tyg. Enda skillnaden är ju att istället för att slänga blöjan så tvättar man den och använder den igen. Väldigt ekonomiskt, och miljövänligt.

Nu gjorde vi ju misstaget att inte tvätta blöjan ordentligt innan Wille hade på sig den, så uppsugningsförmågan var inte så bra. Men den blir bättre om man tvättar den några gånger, precis som en handduk. Så för att kunna skriva en ordentlig utvärdering/recension så ska vi tvätta alla våra blöjor några gånger först.

Men det jag är säker på är att skulle vi nu börja använda tygblöjor så är det dessa allt-i-ett blöjor som vi kommer använda. De känns väldigt smidiga och enkla. Lata och bekväma både jag och Magnus är så känns dessa som det bästa alternativet för oss.

Dessa känns i alla fall mycket mjukare och skonsammare mot Willes rätt så känsliga rumpa. Det enda tråkiga är att det är svårt att testa ordentligt när man bara har 1 blöja. Den är ju liksom förbrukad efter några timmar, och det är svårt att se hur "livet med tygblöjor" verkligen fungerar då. Men jag vågar heller inte köpa massvis med blöjor för att testa på livet ordentligt, för tänk om vi inte trivs med det?

Hur har ni gjort, när ni bestämde er för att testa? Hur många blöjor började ni med?

6 kommentarer:

  1. Kul att fler vågar prova tygblöjor! :D
    Vi hade vikisar när Noa var mindre (men använde mest vanliga, hade så få tygblöjor) det var ju lite mer "jobb" än aio eller pocket. Men det var en ganska kul grej att vika alla tygstycken när dom var tvättade, provade massa olika vikningar :) så satte man bara den vikta på en byxblöja och sen på ungen. (ev satte fast tyget med en snappi)
    När det inte funkade mer (han fick ju som mer spring i benen sen ;) så hade vi inte råd att köpa andra tygblöjor.
    Nu har jag 2 pockets men skulle mer än gärna bara köra tyg!
    Pockets är bra om man vill att det ska torka snabbare (fast nu finns det säkert några aio som torkar lika snabbt) och om man vill ha fler uppsugande lager (tex till natten).
    Man sätter bara in inlägget i blöjan och sen på barnet precis som en aio (all-in-one, allt-i-ett) och så tar man ut inlägget när man byter blöja.
    Tänk vad skönt för barnet att slippa plast på rumpan :) Ganska konstigt att ha plast som blöja egentligen :/
    Så hade jag pengar så skulle jag köpa massor!
    Om man vill så kan man ju köpa begagnade, finns tex på www.sjalbarn.se och nyss så kollade jag in imsevimses hemsida, och dom hade rea på paketet med aio-blöjor :)
    Funkar det inte så kan man alltid sälja vidare :)

    SvaraRadera
  2. när vi började med tygblöjor så hade ju jag inget val än att börja eller sluta med blöja.. så vi köpte en massa blöjor begagnat på sjalbarn.se i deras forum kan man hitta massvis med olika modeller och de är oftast knappt använda och säljs för halva priset.. så mitt råd är att köpa begagnade blöjor först..
    när vi började med tygblöjor så gick det åt ca 6-10 blöjor om dagen men det var mycket för man visste inte hur länge blöjorna kunde vara på.. nu byter vi max 4 ggr per dag men då kissar ju Tove på pottan iaf 2 ggr per dag..

    hoppas du fick något svar på dina frågor..

    SvaraRadera
  3. här hemma kör vi på pocketmodellen av tygblöjor. provade tygblöjor på dottern medan hon bara ammades och då trivdes ja inte alls med de, blev ju bajs överallt och inte bara i rispapperet. men nu när hon äter vanlig mat också och har lite fastare bajs så trivs jag prima med det valet. bara slänga de bajsiga rispapperet i toaletten och hänga blöjan på tork i väntan på tvätt. vi har dock endast 5 blöjor nu så får använda en del engångs också. men nu när det funkar så fint ska det införskaffas fler!!

    SvaraRadera
  4. Fick en ifrån Imse Vimse jag också och testade nyligen. Kände precis likadant som du. I övrigt var den hur bra som helst.

    SvaraRadera
  5. Vi började med att köpa ett blandat paket begagnade blöjor på blocket och har därefter kompleterat från tradera och köpt något enstaka från imsevimse. De begagnade har varit hur fräscha som helst, lite märkligt egentligen men uppenbarligen är det så i de flesta fall :-) Det finns en stor andrahansmarknad så kolla runt, det lönar sig :-)

    SvaraRadera
  6. Glömde ju....Vi använder fortfarande vikisar eftersom L e liten än men 9-12 kgs formsydda ligger å väntar :-) Rispapper funkar finfint å fångar upp den numer fasta avföringen men vi slänger den i sopkorgen då man egentligen inte ska spola ner dem i toaletten. Det har något med rören att göra. Vanligt toapapper löses ju upp men inte rispappret. Lika enkelt att slänga i sopen å slippa oroa sej :-)

    SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar