fredag 28 januari 2011

Använder ni tygblöjor?

Vi har fått möjligheten att få prova på ImseVimses tygblöjor. 
Idag hämtade jag ut paketet med alla tillbehör. Tygblöjor är ju självklart lite krångligare än vanliga blöjor, men det är ju så himla ekonomiskt och bra för miljön, så skulle detta funka bra för oss så vore det ju toppen!! Nu undrar jag lite om ni kan ge mig lite tips kring detta med tygblöjor. 

Använder ni tygblöjor? 
Vilka blöjor använder ni?
Hur ofta byter ni blöjan? 
Hur gör ni med det praktiska, och då menar jag bajset och kisset helt enkelt?
Hur många blöjor behöver man ha?

Det vi kommer testa är:

2-del systemet
Flanellblöja och Frottéblöja

Allt i ett systemet.
Allt i ett blöja

Vilket "System" använder ni?


5 kommentarer:

  1. Kan tyvärr inte komma med varken åsikter eller tips då vi aldrig använt tygblöjor. Är ju dock som du skriver - bra för miljön så visst skulle man kunna testa. Nu har ju min minsting börjat springa omkring utan blöja och då gå på pottan och när det börjar närmar sig sommar tror jag det kommer bli än mer sådant så nu hoppas jag på snart vårt andra blöjfria barn=) Hoppas du får ngt givande svar av någon. Härligt fina bilder du har i din header! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Vi använder vikblöjor av bomull som vi lägger i en ytterblöja (förstärkt med PUL tyg som gör att den står emot väta bra) För att det ska vara miljövänligt (och skonsamt mot huden)gäller det att man tvättar fulla maskiner tvätt och med ett tvättmedel utan både fosfater och zeoliter. Flytande är bra och sliter minst(2 bra alternativ är Neutral color eller grumme color parfymfria) Använd aldrig vitt pulver tvättmedel då det är blekmedel i tvättmedel. Endast små mängder tvättmedel behövs till blöjorna.
    Vi har 10 vikbara blöjor som vi gillar bäst sen har vi 10 till som är i en storlek mindre som bebis hade när hon var mindre dessa går fortf bra men är inte våra favvosar :-) + 4 formsydda inlägg i frotté har vi oxå. Nuförtiden då bebis bara bajsar 1gång/dag tvättar vi 1 gång/vecka eftersom man bara behöver skölja ur kissblöjorna med ljummet vatten. Annars är normalt var 3:e dag beroende på hur mycket annan tvätt man har givetvis. Vi tvättar i tvättstuga 2 trappor ner, inga problem. Hängtorkar allt uppe i lägenheten över natten för att spara energi.
    Ett bra miljövänligt fläckborttagningshjälpmedel för bajsfläckar är galltvål. Finns på Clas olsson som en vanlig hård tvål eller flytande som man spär ut i en sprayflaska. Gnids in i tyget innan tvätt.
    Använd EJ sköljmedel, är ej nedbrytbart och skadar blöjornas uppsugningsförmåga. Lite ättika i sköljfacket får tvätten att lukta fräscht (behåller tydligen färger bättre då oxå)
    Vi byter blöja allt från 3-12 timmar. På natten har vi aldrig bytt och inga olyckor har hänt heller. Vi har använt tygisar sen bebis kom upp i 3kg s vikt och växte i de första storleken blöjor vi köpt (fö begagnade på blocket och tradera, ja ni läste rätt begagnade och såg ut som nya, jättefräscha)Ju mer använda inläggen är desto bättre uppsugningsförmåga blir det. Tvätta alltid inlägg några gånger om de är fabriksnya så ska uppsugningsförmågan aktiveras.
    Har 5 ytterblöjor i 3 olika storlekar (3-5kg) (5-8kg) (9-12kg) Dessa behöver bara tvättas om det kommer bajs på dem. Ja just de, vi har 4 polyesterinlägg som släpper igenom kisset och håller ytan mot huden torr(jätte tunna som torkar på 1 timme)
    Vi förvarar blöjorna lite lätt ursköljda och urkramade i en plastpåse på toaletten, luktar inte. Efter varje tvätt viker vi blöjorna så de är färdiga att bara ta fram precis som en vanlig blöja :-)Kolla in klipp på Youtube för olika vikningar. Man lär sig snabbt om bara viljan finns, det är bara öva öva öva som gäller.
    Vi var skeptiska i början men ville så gärna testa med tanke på miljösynpunkten och för att förhindra hudirritation på bebis rumpa. Nu skulle vi aldrig byta till plast !!

    SvaraRadera
  3. jag använder tygblöjor. Det är toppen.

    Vilka blöjor använder ni?
    jag använder pocketblöjor. mitt favorit märke heter bum genius.


    Hur ofta byter ni blöjan? det är ju väldigt olika. det beror på om hon har bajsat och hur mycket hon har kissat men jag byter inte oftare än vad jag gjorde när jag använde engångsblöjor. men visst man kan inte ha dem lika länge som en engångsblöja. man kan inte ha en blöja en halv dag som man kan med en engångsblöja. på natten stoppar jag i ett extra inlägg för att slippa byta på natten. Och vi har aldrig haft någon olycka.

    Hur gör ni med det praktiska, och då menar jag bajset och kisset helt enkelt?
    vi har rispapper i blöjan som samlar upp bajset. slänger bajset och rispappret i toan och spolar. sen sköljer jag av tygblöjorna och hänger upp dem på tork. då luktar de inget. jag sköljer även de blöjor med kiss. sen tvättar jag dem i 60 grader med lite tvättmedel och inget sköljmedel. Sen hänger jag upp vissa sorts märken och andra torktumlar jag. vissa märken av tygblojor klarar inte av torktumling.

    Hur många blöjor behöver man ha? vi har ca 25 blöjor och då har vi alltid ca 4-5 på dagis. och då tvättar vi en maskin med blöjor ca var 3e dag.

    jag tror att du kommer bli glatt överraskad av tygblöjorna. det är ju absolut inte mer jobb än med engångsblöjor som man måste köpa och ta hem sen ska man gå ut med dem i soporna med.
    det är lika mycket jobb det som att skölja tygblöjorna och tvätta dem...

    SvaraRadera
  4. vad många du får testa.. jag fick 2 st Blöjbyxa Organic Cotton, 1 st mseVimse Allt-i-ett blöja och 1 st och en helt ny variant av Formsydd Frottéblöja .. fast jag är glad för det jag fick.. man ska verkligen inte klaga..
    det ska bli kul att läsa vad du tycker om de du får testa..

    SvaraRadera
  5. men det du har på bilden är mer än vad jag fått.. för du har 2 innerblöjor mer än mig samt inlägg och rispapper.. :)
    nä en helg räcker det ju inte.. knappt en dag. du har ju 4 byten med dina tygblöjor. så hur länge du kan ha dem beror ju på hur mycket wille kissar och bajsar

    SvaraRadera

*Tack för att du kommenterar!
*Mejla mig - Erikawilhelmsson@hotmail.com
*Lägg till mig på Bloglovin så du inte missar något
*Glöm inte E-post om du deltar i en tävling!
*Har du en fråga? Ställ den i Bloggsvar